Saturday, August 13, 2011

Jejak Ar Rayyan



بسم الله الرحمن الرحيم 


Allah does not want to make things difficult for you,
but He does want to purify you and to perfect His blessing upon you
so that you will be thankful.
Al-Maidah : 6




Assalamu'alaiykum Brothers and Sisters ^_^


The rain, rajin datang ziarah. 


oh Ramadhan, how blessed you can be..


Di bawah bumbung langit bersiramkan hujan, 


Tanah bumi mesra menyambut kedatangan hujan.


I saw school girls sharing an umbrella tersenyum ceria walaupun dibasahi hujan.


I also saw school boys running menikmati hujan.


and then I remember those days..


Beli laksa di kedai cik yam lepas hbis kelas lewat, 


Tiba, tiba hujan datang..  


"Macam mana nk balik sekolah? Lepas ni KKQ"


Lakarkan senyuman wahai sahabat, 


mari kita redah hujan =)


Sama, sama kita redah hujan ye.


Take every minute, every moment, every drop of water,


Blend the colors of the rain. and we'll find the picture,


Ketika kita bersama mencari Ilmu Ilahi.








nampak kah anda semalam,
Sunset merah cantik, dia turun sebelah kanan,
dan bulan muncul sebelah kiri
saya pula tersenyum sendiri
subahanAllah (=




*  *  *  *  *  *





     Saya pernah dngar cerita. 
Mungkin ada yang sudah pernah dngar cerita ini atau baca cerita ini di mana-mana. 
Tapi saya tetap mahu cerita  =) 
Cerita dia macam ni:


Pada suatu hari, ada seorang pemuda yang sedang memancing ikan. Dia memancing ikan di tepi sungai. Lama dia tunggu ikan tak muncul-muncul. Tetapi dgn didikan Allah yg  sentiasa berbisik pada kata hatinya, dia pun tetap bersabar menanti kemunculan seekor ikan. Kata hatinya berpesan; bulan Ramadhan, latihlah, uji lah diri ini untuk belajar bersabar. Agar dapat kita tanamkan sifat sabar dalam diri pada bulan, bulan yg seterusnya. Pemuda tersebut pun teruskan bersabar.. 


Seekor sahaja yang dia harapkan. Seekor pun jadilah. Kerana ini shj yang dia dapat hidangkan buat keluarga untuk iftar nanti. Jadi dia pun terus lagi menunggu. 


Sedang dia menanti, tiba-tiba dia rasa a tug pulling at the end of the fishing rod. Bila dia tengok ikan tu, dia rasa kecewa. Dia kecewa sebab ikan tu kecil. Jadi dia pun rasa nak lepaskan balik ikan tu dalam sungai untuk bagi peluang ia membesar. Supaya nanti, bila ikan tu da besar, bila ada orang dapat tangkap, orang tu tak akan kecewa dapat ikan kecil. 


Pada masa dia ingin lepaskan kembali ikan tu, dia realized that, perkara kecil yang ada sekarang mungkin jauh lebih berharga daripada perkara yang lebih awesome yang hanya berada pada sangkaan dan harapan.


Jadi kawan-kawan ku, sahabat-sahabat ku, saudara-saudari ku, whenever kita dapat peluang untuk melakukan kebaikan, ambil lah peluang itu. Walaupun amal kebaikan itu sangat kecil dan nampak remeh seperti tolong kutip sampah kecil-kecil, offer cawan pinggan waktu makan, sahur dan berbuka, padam white board dlm kelas, bagi salam assalamu'alaikum, senyum, mendoakan kebaikan, banyak lagi kan? Mari sama, sama kita ambil peluang itu =) 


Never consider a deed to be too small dan bertangguh dalam melakukannya kerana Allah tidak pernah dan tidak akan pernah terlepas pandang atas setiap gerak geri dan perlakuan kita. Oleh itu, take every chance to do good bila-bila masa peluang itu ada. InshaAllah, kebaikan yang sedikit itu, akan bertambah dan bertambah jadi banyak and all of us will get great reward in return by Allah subahanahuwata'ala. InshaAllah. And ofcourse, cerita ini saya share untuk menjadi peringatan buat diri sendiri terutamanya  ^_^




"The reward of deeds depends upon intentions 
and every person will get the reward according to what he has intended" 
[Bukhari]



Semalam Dia ilhamkan pengajaran buat diri; nusaibah, ada peringatan yang Allah selitkan. 
Mungkin bila terjadi sebegitu, terlontar persoalan sedemikian,  
nusaibah lebih sedar bahawa diri ini belum mampu, masih belum layak Oleh itu, perlu lebih berusaha. 
nusaibah, Berusahalah bersungguh-sungguh untuk jadi yang terbaik. Bidadari syurga =) 
Kondisi diri:  masih belum rela untuk kongsikan hati ini dengan apa-apa..
Jangan rampas hati ini. Jangan usik. Jangan dekati ia tanpa izin Ilahi. 




Di kesempatan ini juga, ingin saya promisikan, 
Event yang bakal berlangsung di IIUM pada bulan October'11. InsyaAllah. 


Dengan izin Allah, IIUM will be presenting :






IIUM 27th Convocation Fiesta 2011
bersama memimpin



Date: 
9th - 12th October 2011

Time: 
9 am - 6 pm

Venue: 
KAED Gallery, 
Kuliyyah of Architecture and Environmental Design, 
International Islamic University Malaysia


Dengan sukacitanya, kami menjemput anda semua hadir pada hari, hari tersebut.
It will be an honor to have you there ^_^
InshaAllah
Event ini TIDAK dan BUKAN untuk warga IIUM shj, 
Tetapi untuk seluruh penduduk dan rakyat bumi Allah 
Masyarakat bumi, 
Hamba Ilahi, 
Come and Join us, 
Sama, sama kita melakar bahagia mencari dan mengenal Allah, 
dalam apa-apa perkara yang kita lakukan. 
wabiiznillah =)

For more information, you can click here and here



-HandsDown-
Seindah mawar berduri,
Sulamkan akhlak cantiknya pada peribadi













2 comments:

Aimi Syahirah :) said...

Kaka.
Saya rindu baca tulisan kaka.
:')



Saya tengah tak stabil. Nasihati saya.

nusaibah said...

Rindu kemeriahan di blog aimi jgk. da busy ye? blog pn sunyi. tpi harini akk tgk ad post baru ;) skjp lg akk singgh inshaAllah. hm. tidak stabil? akk nak nasihat pn akk tak rasa diri akk pernah stabil. Bt if u need a listener to hv a talk or two or three or more than three, ambush je inbox fb ke, ym ke ye? ^_^